• Waluta
  • Język
20 lis 2015 | Szacowany czas lektury: 4 minuty |

Jakie wizy są wymagane w Hiszpanii?

Jakie wizy są wymagane w Hiszpanii?

Dowiedz się, jakie wizy są wymagane, aby studiować lub pracować w Hiszpanii

Przeprowadzasz się do Barcelony na studia, do pracy lub po prostu planujesz tu mieszkać? Niestety pewne procedury biurokratyczne Cię nie miną. Polska należy do strefy Schengen, stąd dodatkowe zezwolenia nie są wymagane. Nie wszyscy jednak mają tyle szczęścia i o zgodę na przyjazd muszą się naprawdę postarać. Jak wyglądają procedury wizowe w Hiszpanii i kto musi mieć wizę? W tym artykule znajdziesz niezbędne informacje na temat wszystkich rodzajów wiz. Już nie musisz przedzierać się przez dziesiątki stron w Internecie, ja zrobiłam to za Ciebie.:)

KRAJE STREFY SCHENGEN

Wizy do Hispanii
Strefa Schengen

Dzięki porozumieniu z Schengen mieszkańcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej i tzw. Strefy Schengen korzystają z zasady swobodnego przepływu osób. Oznacza to, że do wyjazdu do dowolnego kraju należącego do UE na okres nieprzekraczający 90 dni wystarczy ważny dokument tożsamości. Dłuższy pobyt wymaga uzyskania numeru NIE, który nadawany jest przez wydział ds. obcokrajowców w danym mieście. W Barcelonie spotkanie w tej sprawie możesz umówić wcześniej online lub po prostu stawić się na miejscu. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej o NIE.

KRAJE SPOZA STREFY SCHENGEN

Andora, Argentyna, Australia, Brazylia, Brunei, Kanada Chile, Costa Rica, Chorwacja, Salvador, Stany Zjednoczone, Gwatemala, Honduras, Izrael, Japonia, Malezja, Meksyk, Monaco, Nikaragua, Nowa Zelandia, Panama, Paragwaj, Korea Południowa, San Marino, Arabia Saudyjska, Singapur, Urugwaj i Wenezuela Mieszkańcy tych krajów mogą legalnie przebywać w Hiszpanii 90 dni w oparciu o ważny paszport. W przypadku dłuższego pobytu wiza jest obowiązkowa, a jest ona dostępna w dwóch wariantach: wizy studenckiej i wizy pracowniczej. Poniżej znajdziesz informacje o dokumentach wymaganych w procedurze wizowej w każdym z wariantów.

Wiza studencka:

  • Ważny paszport
  • Uzupełniony formularz wniosku wizowego
  • Zdjęcie do dowodu (białe tło)
  • Certyfikat medyczny
  • List akceptujący z wybranej uczelni

Wiza pracownicza:

W przypadku wiz pracowniczych zamiast listu z uczelni wymagana jest umowa o pracę. Aby móc ubiegać się o taką wizę, trzeba otrzymać również pozwolenie na pracę. Przyszły pracodawca powinien złożyć stosowny wniosek w regionalnym biurze Ministerstwa Pracy w Hiszpanii. Pracownik otrzymuje do uzupełnienia stosowne dokumenty i czas na ich złożenie w konsulacie swojego kraju w Hiszpanii. Jeśli wniosek został pozytywnie rozpatrzony, w ciągu pierwszych 15 dni po przyjeździe należy stawić się na hiszpańskim komisariacie policji, aby wyrobić kartę rezydenta i pracownika.

Wizy wymagane w Hiszpanii
Biurokracja

POZOSTAŁE PAŃSTWA

Obywateli państw nienależących do żadnej z dwóch powyższych grup muszą dysponować wizą w momencie przyjazdu do Hiszpanii. Także i tutaj dostępne są dwa warianty dokumentu: wiza Schengen i wiza długoterminowa.

Wiza Schengen na krótki pobyt

wizy do Hiszpanii
Wiza Schengen

Ten dokument pozwala przebywać w Hiszpanii przez okres maksymalnie 90 dni. Umożliwia również swobodne przemieszczanie się po krajach należących do strefy Schengen. Wiza musi być wyrobiona w kraju pochodzenia w hiszpańskim konsulacie. Średni koszt to ok. 60€. Dobrze jest ubiegać się o nią z odpowiednio dużym wyprzedzeniem, ponieważ analiza dokumentów zajmuje zwykle sporo czasu. Wiza ta jest wykorzystywana najczęściej przez turystów oraz przez osoby korzystające z różnorodnych kursów i szkoleń krótkoterminowych. Do jej wyrobienia należy przedstawić:

  • Ważny paszport
  • Uzupełniony wniosek o wizę Schengen
  • Zdjęcie do dowodu
  • Uzasadnienie celu podróży

Długoterminowa wiza dla studentów i pracowników

Taka wiza wymagana jest od osób chcących spędzić w Hiszpanii ponad 90 dni. Także i w tym przypadku wniosek składany jest w konsulacie Hiszpanii w kraju pochodzenia. Po otrzymaniu wizy i po przyjeździe na miejsce musisz wnioskować o nadanie Numeru Identyfikacji Obcokrajowca (NIE). Maksymalny okres ważności wizy to jeden rok z możliwością corocznego przedłużenia. W konsulacie należy złożyć:

  • Uzupełniony formularz wniosku
  • Ważny paszport
  • Trzy aktualne zdjęcia paszportowe w kolorze na biały tle
  • Wiza studencka lub pracownicza
  • Dowód przynależności do systemu ubezpieczeń społecznych
  • Potwierdzenie posiadania adresu na cały wnioskowany okres
  • Certyfikat medyczny wystawiony przez lekarza pozwalający na podróż do kraju; przetłumaczony na hiszpański

I to by było na tyle! Nie brzmi to jakoś wyjątkowo strasznie, choć na pewno w takiej chwili dobrze jest docenić, że Polska jest członkiem Unii i korzystamy z uproszczonych procedur. A jeśli myślisz o przeprowadzce do Barcelony na dłużej, rzuć okiem na nasze apartamenty na wynajem na kilka miesięcy.

Sposobał Ci się ten wpis?

Dołącz do ponad 5000 subskrybentów i otrzymuj nasze wiadomości w swojej skrzynce mailowej. To nic nie kosztuje:)

Wpis gościnny

Marie Lorfeuvre Marie Lorfeuvre
Młoda francuska studentka zafascynowana podróżami. Każde nowe miejsce to dla niej szansa na kolejną przygodę.

Podziel się opinią

Powiązane artykuły

Masz dość czytania o Barcelonie? Zarezerwuj apartament i zwiedź ją!

Gratulacje!

Twoje aktualne saldo wynosi €10

Voucher podróżny automatycznie pomniejsza ceny, kiedy logujesz się na swoje konto..

Ups. Wystąpił nieoczekiwany błąd!

Zaloguj się przy użyciu Facebooka
Zaloguj się przy użyciu Google
Zapomniałeś hasła?
Podaj nizej adres mailowy, a my wyślemy Ci link kasujący hasło.
Anuluj
captcha

Godziny otwarcia: Od poniedziałku do piątku od 8 do 18.

Mówimy po angielsku, hiszpańsku, niemiecku, rosyjsku, francusku holendersku i włosku.

+33 184883620
+1 6465689734
+34 902052856
+46 844680527
OK-apartment
+44 2036950691
+31 208083149
+39 0694804041
+49 3030808496
+45 89884196
Międzynarodowy numer: +34 933255027
Zbieraj zgłoszenia i wygrywaj wspaniałe nagrody!

Każdy może zbierać zgłoszenia, aby wziąć udział w losowaniu nagród poprzez czynny udział w naszym przewodniku & społeczności. Zobacz niżej, jak możesz zbierać zgłoszenia.

Nie ma żadnego limitu liczby zgłoszeń, które możesz zebrać. Im więcej zbierzesz, tym większe szanse na wygraną!

Aby zapewnić równe szanse, po każdym losowaniu dotychczasowe zgłoszenia są kasowane.

Co możesz wygrać?
Wygraj weekend dla 2 osób w Barcelonie!

Wygraj weekend w Barcelonie!


Feedback
Czat na żywo
Używamy plików cookies, aby zwiększyć Twój komfort korzystania z naszych usług. Wchodząc na stronę, akceptujesz politykę plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. OK